Geld overmaken

Geld overmaken kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door Internetbankieren, telefonisch of mobiel bankieren, bankieren per acceptgiro,  per factuur en per cheque. Hiernaast kan men ook nog bepaalde rekeningen automatisch laten afschrijven, dit gebeurt bijvoorbeeld veel bij telefoonrekeningen, gas-, water-, en lichtrekeningen.

 

Men kan dan bij het bedrijf dat de rekening maandelijks afschrijft, aangeven dat de rekening automatisch afgeschreven moet worden. Dit gebeurt tegenwoordig heel veel, steeds minder bedrijven laten klanten via acceptgiro betalen, omdat het meer tijd, dus meer geld kost en minder efficiƫnt is. Over hoe betalen via internetbankieren werkt kan meer gelezen worden in een artikel over internetbankieren. Op een factuur staat het volgende, de datum van de factuur, het btw-identificatienummer van bedrijf, factuurnummer, naam en adres bedrijf, naam en adres klant, btw-identificatienummer van klant, hoeveelheid producten, de aard van de goederen, de omvang van de goederen, de verrichte diensten, datum wanneer levering plaatsvond, datum eventuele vooruitbetaling, de prijs exclusief btw, het bedrag te betalen inclusief btw, het btw bedrag, het registratie nummer van de kamer van koophandel, wanneer er geleverd wordt aan een EU land (moet dit erop staan) en ook wanneer er een marge regeling is.


Bij telefonisch of mobiel bankieren belt men met de bank, en moet zich dan via het keuze menu identificeren met het rekeningnummer en een code die toegang geeft tot het telefonisch bankieren. Deze persoonlijke toegangscode kan via het telefoonnummer van de bank aangevraagd worden, deze kan men op de desbetreffende website vinden. Alle zaken in verband met de bankrekening kunnen geregeld worden, het saldo kan beluisterd worden, betaal- en spaarrekeningen kunnen gewijzigd en geopend worden. (Er kan schade aan de verzekering gerelateerd aan de bank doorgeven worden), ook kan de eventuele verzekering veranderd worden en er kan een nieuwe verzekering afgesloten worden. Er kan ook eventueel beltegoed opgewaardeerd worden van bepaalde providers en kan men bij sommige banken een persoonlijke toegangscode kiezen. De kosten voor telefonisch bankieren zijn via een lokaal tarief.


Eigenlijk wordt er in Nederland bijna niet meer met cheques betaald. Men kan cheques bij de bank afhalen met de eigen naam en daarmee betalen (bij het afhalen moet men wel een paspoort of identiteitskaart laten zien). De bank kan ook een bepaald bedrag van een rekening afschrijven en de cheque later sturen. Men kan ook een volledig ingevulde cheque van een persoon ontvangen en naar de bank van de desbetreffende persoon gaan en daar het geld ophalen.